Az élet sava, borsa!

Mi a jó rozé bor titka?

Rozé bor

A hölgyek valami oknál fogva kevésbé szeretik a száraz borokat, és azokat részesítik előnyben, amelyek édesebbek és színre és rokonszenvesebbek. Ezen feltételeknek megfelel a rozé bor is, amit a világ számos neves vidékén előállítanak.

Nem kivétel ez alól Magyarország sem, ahol rengeteg rajongója van a borkülönlegességnek. Bár sokan szeretik ezt, csak kevesen tudják megmondani, milyen módszerekkel is készül. Nos, azt sokan sejthetik, hogy a fehér és a vörös összekeverésével jön létre a rozé bor. De ezen borfajta igazi titka, hogy a vörös szőlő levébe szőlőhéjat is áztatnak. Ha ez megvolt, a hozzáértők egy nagyobb tartályban állni hagyják az egészet pár órára vagy épp több napra is. Persze, minél tovább áll a szőlőlébe áztatott szőlőhéj, annál intenzívebb, sötétebb lesz a kész rozé bor.

Ettől függően a rozé bor színe a halvány rózsaszíntől az élénk pink vagy rubin rózsaszínig is változhat. Mivel ennek a bortípusnak a közkedveltsége vitathatatlan, rengeteg borászat és pincészet foglalkozik a készítéssel és a forgalmazással is.