Az élet sava, borsa!

Pajzsmirigy túlműködés és lehetséges kezelése

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

A hölgyek szervezete a férfiakétól jelentősen eltérő felépítéssel rendelkezik, ezért bizonyos betegségek kockázatának fokozottan ki vannak téve. A pajzsmirigy betegségek, azon belül is pajzsmirigy túlműködés jellemzően nőket fenyegető veszély, de természetesen férfiak is szenvedhetnek tőle. Pajzsmirigy túlműködés esetén, a pajzsmirigy túl sok hormont termel és a fokozott aktivitással összefüggésben jelentősen megnagyobbodik.

A betegségnek létezik olyan formája, ahol a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, de előfordul olyan eset is, amikor egy autoimmun folyamat eredményeként, az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Ez utóbbit nevezzük Basedow-kórnak. Sok esetben megfigyelhető, hogy a pajzsmirigy túlműködés tünetei nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek tartósabb formában.

Ehhez az öröklött hajlam is jelentősen hozzájárulhat. A túlműködés, más néven hyperthyreosis kezelése több módon történhet, a legfontosabb módszerek a gyógyszeres kezelés, jódizotóp alkalmazása vagy pedig a műtéti beavatkozás.

Print Friendly, PDF & Email