Az élet sava, borsa!

A bonus malus besorolás lekérdezése lépésről lépésre

bonus malus

Bonus malus

A kötelező biztosítás árának alakulása nagyban függ a gépkocsi tulajdonosának vagy üzembentartójának a bonus malus fokozatával, amit biztosítóváltáskor az új társaságnak be kell mutatnia. Jó, ha tisztában vagy a bonus rendszerben lévő díjkedvezmények sorával, illetve azzal is, hogy mekkora többletdíjat jelent számodra a malus rendszerbe történő besorolás. A Biztoshely weboldalán ennek is utánanézhetsz. A biztonságos, felelősségteljes vezetést a biztosítók ily módon jutalmazzák.

Nyilván, tisztában vagy azzal, hogy az előző évben okoztál balesetet vagy sem, mégis érdemes utánanézned a bonus malus fokozatodnak. Tudnod kell, hogy a rendszer az egyes biztosítóktól függetlenül, teljesen egyformán működik minden társaságnál, ugyanis ezt egy idevonatkozó, szigorú rendelet szabályozza. Honnan tudhatod meg a bonus malus besorolásodat? Például biztosítóváltáskor a felmondással együtt kérheted az aktuális biztosítótól, hiszen amúgy is be kell mutatnod az új társaságnak.

Ha ezt nem teszed meg, akkor az új kötelező biztosítás megkötésekor az A00 szint kategóriába leszel besorolva, vagyis a rendszer alapkategóriájába. Egyébként ez egy alapdíjas szint, amibe azok a szerződő felek kerülnek, akik újonnan kötnek szerződést, vagy nem azonosítható be a bonus malus kategóriájuk. Kicsi tájékozottsággal ezt a kellemetlenséget és anyagi veszteséget elkerülheted, ha tisztában vagy azzal például, hogy manapság ezt a besorolást megtudhatod a központi nyilvántartásból is.

Érdemes ezzel a lehetőséggel élned, mert így biztosan nem esik semmilyen tévedés. Gyakorlatilag a biztosítótársaságok is gyakran kérik le a központi nyilvántartásból az új szerződő felek bonus malus besorolását, tehát ők is élnek ezzel a lehetőséggel. A biztoshely.hu weblapon minden tájékoztatást megtalálsz a rendszerrel kapcsolatosan, illetve választ kaphatsz az esetlegesen felmerülő kérdéseidre is a szakértőktől. Fontos, hogy érdeklődj a lehetőségeidről, mielőtt kötelezőt kötnél, mert akkor biztosan nem fogsz ráfizetni a kontraktus megkötésére.