Az élet sava, borsa!

Így készül az őrölt paprika

Őrölt paprika

Őrölt paprika

Vannak termékek, amelyek mindenki konyhájából nélkülözhetetlenek. Az egyik ilyen alapvető konyhai alapanyag az őrölt paprika. Napjainkban számos faluban élő asszony készít őrölt paprikát házilag. Az előző évből félretett magok melegházba ültetése után, a jó idő beköszöntésével kiültetésre kerülnek a kertekbe, miután a palánták kellőképpen felcseperedtek. A mindennapi locsolás és gondozás a nyár végére meghozza a gyümölcsét, pontosabban ebben az esetben a termést.

A gyönyörűen megnőtt egészséges és lédús pirospaprikákat több héten át folyamatosan szedik a gazdasszonyok, hiszen csak a tökéletesen megérett zöldségből válhat megfelelő őrölt paprika. Leszedése után, a paprikákat egy speciális módszerrel felfűzik, ez a technika generációról generációra öröklődött. Majd a paprika füzéreket napos, szellős helyre akasztják ki és türelmesen várják, hogy a Nap és a meleg kiszívja belőlük a nedvességet. Amikor kellően kiszáradtak, óvatosan megbontják ezt a sötétvörössé vált illatozó gyöngysort és ledarálják. Az őrölt paprika tökéletes ízéhez nemcsak a megfelelő zöldségek szükségesek, hanem a gondoskodás és a szeretet amit kapnak gazdáiktól, a magoktól kezdve egészen addig, amíg elkészül az őrlemény belőlük.