Az élet sava, borsa!

Minőségi recept alapanyagok

Érdemes odafigyelni a minőségi recept alapanyagokra!

Érdemes odafigyelni a minőségi recept alapanyagokra!

Sokat lehet olvasni a különböző minőségű élelmiszerekről. Sok fogalom keveredik a köztudatban, hiszen nagyon sokfélét lehet olvasni különböző újságokban és weboldalakon. A félinformációkkal nagyon kell vigyázni, ezért nem árt, ha egy egy fogalomnak illetve alapanyagnak több forrásból is utánanézünk.

Számos alapanyagról derül ki, a többéves népszerűség után, hogy az egészségre gyakorolt hatása nem épp kedvező. Ilyenek pl. a margarin, az ízfokozók, a transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek. Sokakat megtéveszt az élelmiszer biztonság is, hiszen ez nem egyenlő az egészséggel. Természetesen a megfelelő higiéniai feltételek elengedhetetlenek az élelmiszer előállításban, de koránt sem jelentik azt, hogy a tartalmazó alapanyagok egészségesek.

Hiszen a vegyszerekkel teli zöldségek soha nem vehetik fel a versenyt egy bio minőséggel, az antibiotikummal teli húsok a túlzsúfolt ólakból, nem versenyezhetnek a szabadtartású, zöldkoszton nevelt állatokkal. Aki már kipróbálta ezt is, meg azt is, az nagyon jól tudja, hogy a két fajta alapanyagból teljesen más ízű ételt lehet elkészíteni. Hiába a legjobb recept, ha nincs megfelelő minőségünk. Sokan az árakat kifogásolják, hogy a minőségi alapanyagokat nem tudják megfizetni.

Ez sokszor igaz is meg nem is. A legtöbbször lehet találni kompromisszumos megoldást és fel lehet kutatni azokat a forrásokat, ahol az élelmiszer alapanyagok többsége fellehető és hozzáférhető áron beszerezhető. Még egyet nem szabad elfelejteni: a minőségi alapanyagokból készült élelmiszerből nem kell annyit enni, mint a minőségtelenebből … ugyanis jobban telít.