Az élet sava, borsa!

Split klíma vásárlási tanácsok kezdők és haladók számára

Split klíma

Split klíma

A helyiségek klimatizálására egyre gyakrabban mutatkozik igény. Megoldható a hűtés-fűtés mobil berendezések alkalmazásával is, de amennyiben a tér engedi, leginkább az inverteres split klímák beépítése javasolt. Az ilyen jellegű gépek osztottak, két részből állnak, egy kisebb, formatervezett beltéri és egy nagyobb, a kompresszor működése miatt zajosabb kültéri egységből.

Ennek a változatnak éppen az az előnye a hordozhatóval szemben, hogy a zajszint nem számottevő, mivel az épületen kívül működik Napjaink széles kereskedelmi kínálata kissé zavaró tud lenni, a rengetegféle változat miatt. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, ha split klíma vásárláson gondolkozik.

Némelyik gyanúsan alacsony áron kerül forgalomba, de vannak méregdrágák is. A választás alapja elsősorban annak a helyiségnek a mérete és elhelyezkedése, ahová a légkondicionálót installálni szándékozza a felhasználó. Az energiahatékonysági fok típusonként eltérő, azt fejezi ki, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési vagy szükség esetén fűtési energiát lehet nyerni.

Minél magasabb a légkondi SEER/SCOP értéke, annál hatékonyabban dolgozik. Ezen érték alapján választható ki a megfelelő változat. A másik fontos szempont a készülék teljesítménye. A korszerű gépek mindegyike alkalmazható a hűtési alapfunkció mellett fűtésre is, de csak bizonyos hőmérsékleti intervallumon belül.

A teljesítménytől függően, beépíthető nagyobb hő-leadási igény esetén olyan mechanizmus, ami erre a célra optimalizált, vagyis kiegészítő fűtőszállal van ellátva. Ennek köszönhetően, igen alacsony külső hőmérséklet esetén is fel tudja melegíteni az adott helyiséget, illetve helyiségeket.

A folyamat során a készülék másképp viselkedik, mint amikor csak hűt, néha automatikusan le kell álljon a meleg levegő fújásával, mert a hő a külső egység felé irányul, fagymentesítés céljából. A modern gépek az eddig ismertetett funkción kívül, a levegő páramentesítését is ellátják, télen-nyáron egyaránt. A vásárlás előtt tanácsos eldönteni azt is, hogy milyen minőségű szűrő alkalmazására kerüljön sor. A kínálatban megtalálható többek között a plazmaszűrő, az aktív szenet alkalmazó változat és ionizáló hatású is.