Az élet sava, borsa!

Budapesti szemészeti központ: „Főleg ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat”

A rendszeres szűrővizsgálat rendkívül fontos, mivel a szemszárazság, a zöldhályog és a kötőhártya-gyulladás korai felismerése esélyt ad a gyors gyógyulásra. A Budai Szemészet (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) azt is kiemeli, hogy „ezek a betegségek kezdeti szakaszukban sokszor nem okoznak tipikus panaszt”.

Az egészségügyi vizsgálatok nem csupán a felismerésben és a kezelésben segítenek, hanem támogatják az egészséges életmódra való nevelést, illetve a prevenciós intézkedések fontosságának tudatosítását is. A szűrővizsgálatok egyik legfontosabb aspektusa az, hogy lehetővé teszik az orvosoknak az időben történő kezelést, még mielőtt a probléma súlyosabbá válna.

A gyors beavatkozás jelentősen javítja a kezelési eredményeket. A vizsgálat alapvető része a látásélesség mérése különböző távolságokból. Ez segít az optikai hibák, mint például a rövidlátás vagy az asztigmatizmus korai felismerésében. Az eredmények által meghatározható, hogy van-e szükség kontaktlencsére vagy szemüvegre.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szakember alaposan megvizsgálja a szem elő- és hátsó szegmentumát, beleértve a szaruhártyát, a lencsét, a szivárványhártyát, illetve a szemfenéket. Ez lehetővé teszi, hogy észlelje az esetleges szemészeti betegségeket, mint a szürkehályog, a glaukóma és a szemgolyó gyulladás.

A pupillatágítás segítségével a szemész részletesen megvizsgálja a látóideget és az erek állapotát. Ez különösen lényeges a cukorbetegség okozta problémák azonosítása esetén. A szűrővizsgálat során a szakember egyéb speciális teszteket is végez annak érdekében, hogy teljes képet kapjon a páciens látószerveinek egészségi állapotáról.

Az időben történő diagnózis alternatívát kínál az egészségtelen életmód vagy genetikai hajlam miatti kockázatok azonosítására. A jó látás alapvető fontosságú az életminőség és a munkaképesség szempontjából is. A rendszeres szűrővizsgálat biztosítja azt, hogy a látásélesség megfelelő legyen a mindennapi tevékenységekhez, legyen szó munkáról, tanulásról vagy szórakozásról.

Mindenkinek ajánlott a szűrővizsgálat!

Az egész családnak javasolt időnként szűrővizsgálaton részt venni, még akkor is, ha úgy érzik nincs gond a látásukkal. Sokszor a kezdeti stádiumban a betegségek semmilyen feltűnő tünettel nem járnak. Az életkor előrehaladtával természetes, hogy bizonyos mértékű látásromlás következik be.

Ettől függetlenül számos olyan állapot létezik, mint a sokakat érintő szürkehályog, ami időben kezelve jelentősen javítható. A szemészeti vizsgálatok során az orvos képes felismerni azokat az elváltozásokat, amik kezelésre szorulnak és tanácsokat ad a megfelelő terápiákról. A gyermekekre különösen oda kell figyelni e téren, hiszen a jó látás elengedhetetlen a fejlődéshez és a tanuláshoz.

A korai életévekben észlelt látási problémák, mint például a kancsalság vagy a tompalátás sikeresen kezelhető, persze csak akkor, ha nem hagyják ki a rendelő időnkénti meglátogatását. A szem az egyetlen olyan szerv, amiben az orvos közvetlenül látja a vérereket és az idegeket, ezért nem ritka, hogy a vizsgálat során gyakran fény derül egyéb egészségügyi problémákra is. Ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy az érelmeszesedés.