Az élet sava, borsa!

Milyen tetőre érdemes napelemet telepíteni?

napelem rendszer telepítés

Napelem rendszer telepítés

Mindenki azt szeretné, hogy a házának tetejére telepített napelem rendszer előnyeit hosszú évekig élvezhesse, bármiféle probléma nélkül. Viszont problémát okozhat a rendszer telepítése során a tető tájolása. Ez az egyik legfontosabb szempont napelem rendszer telepítés előtt. Az is előfordulhat, hogy a tetőszerkezet kora, állapota vagy héjazata jelenti az akadályt a napelem szisztéma telepítése előtt.

Tehát, ha ebben a lehetőségben gondolkodunk, több mindenre figyelnünk kell. Mérlegelni szükséges például, hogyha a tetőszerkezet statikailag 5-10 éven belül javításra szorul, akkor érdemes elvégezni még a napelemek telepítése előtt, mivel mindkettő hosszú távú és költségigényes beruházás.

Természetesen, a napelemes szakemberek ezeket a dolgokat részletesen elmagyarázzák a helyszíni szemle során. Amennyiben úgy látják, hogy az adott tetőre nem célszerű napelem rendszert telepíteni, azt közlik a ház tulajdonosával. Szükség esetén még megbízható kivitelezőt is ajánlanak, aki tökéletes állapotba hozza a tetőt.

Megéri a tetőjavítást elvégezni

Egyrészt azért célszerű elvégezni a tetőjavítást, mert az védi meg a házat az időjárási körülményektől, másrészt pedig további fejlesztéseket, például a napelem rendszer telepítését teszi lehetővé. A különböző negatív gazdasági hatásoktól ugyanis sokan tartanak, ráadásul ezek az energiaárakat is jelentősen érinthetik.

Azonban egy napelem rendszer használatával már nem kell többé félnünk a folyamatosan emelkedő energiaáraktól. Gyakorlatilag függetlenedhetünk a gazdasági eseményektől, mivel a napelem rendszerünk megtermeli az elektromos energiaszükségletünket. Egy szigetüzemű napelemes szisztéma a messzi lévő, elkülönült tanya életét is felvillanyozhatja, mert bárhová telepíthető.

Korlátlan energiaforrásnak minősül, ami soha nem fogy el, nem csökken a hatékonysága, nem lesz drágább a Nap energiájának hasznosítása. Környezetbarát megoldást kínál a napelem rendszer, hiszen az energiatermelés során nincs károsanyag-kibocsájtás, tiszta energiából fedezhetőek a szükségleteink.

A napelem rendszer fő elemei

A napelem rendszer telepítésének két fő eleme van, a panelek, illetve az inverter, vagyis a váltóirányító. Vegyük sorba ezeket! Tulajdonképpen, a Nap energiáját a napelem panelek alakítják feszültséggé. Gyakran felvetődő kérdés, hogy egy-egy ház esetében hány darab panelre van szükség?

Ezt minden esetben a fogyasztási igények határozzák meg, de a szakemberek segítenek pontosítani az elképzeléseinket is. Például az ST Solar cég kizárólag TIER-1-es csúcskategóriás termékekkel dolgozik. Az ajánlatai az AEG, Longi, Trina, Rishen vagy Sharp napelem panelek megfelelő modelljeivel készül.

A váltóirányító alakítja át a háztartásban is felhasználható váltóárammá a napelem panelek által megtermelt feszültséget, felügyeli ezek működését, illetve jelentéseket küld az egész napelem rendszer funkcionalitásáról. Teljesítményét a panelek száma határozza meg, ezért várható bővítés esetén indokolt nagyobb invertert választani. Az említett vállalkozás megbízható márkák színvonalas váltóirányítóit alkalmazza.