Az élet sava, borsa!

Mit takar a lézeres szemkezelés és miért éri meg?

Nagyon zavaró tud lenni, ha a környezetünket már nem úgy érzékeljük, mint fiatalabb korunkban. Ez a folyamat a szem öregedésével áll összefüggésben. Azonban, manapság már számos remek módszer választható az éleslátás javításához. A drszaboantal.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod. Ugyanis a weboldalon minden olyan eljárással megismerkedhetsz, amelyekkel Dr. Szabó Antal szemész szakorvos dolgozik.

Természetesen a látásromlás nem feltétlenül hozható összefüggésbe a szemizmok fáradásával és a szaruhártya rugalmasságának elvesztésével. Van, amikor egyszerűen egy örökölt betegségről van szó, előfordul, hogy a genetika szól közbe. Ha egy családban mindenki szemüveges, akkor jó eséllyel a következő generáció tagjai is szemészeti gondokkal fognak küzdeni. A lézeres látásjavítás csak és kizárólag 18 éves kor felett érhető el. Addig ugyanis a szem fejlődik, ugyanúgy, mint a csontozat, az izomzat vagy a belső szervek.

Mi lehet a megoldás szürkehályog esetén?

Amikor hirtelen látásromlás következik be, akkor a cukorbetegség gyanúja is fennáll. Természetesen, ezen felül lehet még szürke- vagy zöldhályog is megjelenhet. Ezek hosszú idő után alakulnak ki. Bizonyos életkorban a szürkehályog egyszerűen kezelhető, a mai modern technológiáknak köszönhetően. Az előbb említett betegségről sajnos nem beszélünk sokat, azonban fontos megérteni, hogyha kezeletlen marad, akkor vakságot is okozhat.

Ha homályosnak érzed a látásod, gyakrabban kell a szemüveg dioptrián változtatni, vagy éles fényeknél van egy visszatükröződésekkel szembeni érzékenységed, akkor mindenképpen látogass el Dr. Szabó Antal szemészetére! A szürkehályog, ahogyan a nevében is benne van, elszürkíti a látást. Nem fogod látni a színeket, csak egy szürke homályt. A szemlencse ezen homályosságára a lézeres látásjavítás lehet a megoldás. Ennél az eljárásnál a lencsét egy lézer segítségével leveszik és a helyére műlencsét helyeznek. A javulás olyan gyors lehet, hogy már a műtét napján is élesedhet a látás. Megfelelő műlencsével pedig teljes szemüvegmentesség érhető el.

Mi a Lasik eljárás lényege?

Tartja a mondás, hogy úgy vigyázzunk rá, mint a szemünk fényére. Nem hiába mondogatják ezt az idősebbek, ők ugyanis már megtapasztalták, hogy milyen rossz az, ha valaki nem lát megfelelően. A látásélesség meghatározására az úgynevezett Kettesy-féle decimális olvasótáblát használják. Ezzel az eszközzel 5 méterről határozzák meg, hogy valakinek milyen éles a látása. Ha minden számot sikerül leolvasni a tábláról, akkor a szem tökéletes.

Azonban, ha valamelyik sorral probléma van, akkor szemüvegre vagy lézeres látásjavító műtétre lehet szükség. A Lasik eljárás például a 18 és 40 éves kor közötti pácienseknek választható. Ennél a beavatkozásnál -12 és +6 dioptria között történik a látásjavítás. Először érzéstelenítik a műtéti területet speciális összetételű szemcseppel, majd létrehozzák a lebenyt. Ehhez a szemorvos egy mikrosebészeti eszközt használ. A 7D lézer elvégzi a szaruhártya átformálását a mélyebb rétegekben, majd ezt követően a sebész visszasimítja a lebenyt.