Az élet sava, borsa!

Mennyi a bankkártyás fizetés díja kereskedőknek?

bankkártyás fizetés

Bankkártyás fizetés

Haladni kell a korral – szokták mondani, de ez főként akkor igaz, ha azt törvény is előírja, kötelező jelleggel. Ez teljesen igaz a bankkártya terminálok üzemeltetésére, ami 2021-től kötelező minden olyan vállalkozásnak, ahol a nyugta kibocsájtás online pénztárgéppel történik. Ennek a megléte pedig 2017-től előírás a kereskedelem szinte minden területén. Csak ritka kivételek vannak, amiket a jogszabályok pontosan leírnak. Tehát az ember, ha vásárolni akar és ezért befárad egy üzletbe, akkor elfelejtheti a hagyományos bankjegyek használatát, amennyiben úgy szeretné és bátran fizethet elektronikus formában.

Ehhez csak egy érvényes bankkártyára lesz szükség, valamint olyan POS vagy SoftPOS terminálra, ami kezeli a tranzakciót. Bizonyos összeg alatt, ami jelenleg 15 000 Ft, még ca PIN kód megadására sincs szükség, ami tovább gyorsítja a műveletet. Ez a vásárlói oldal, de miként fest ez a kereskedő részéről? Először is egy plusz berendezésre van szükség a kassza mellé, ami jár bizonyos költségekkel. A terminálok többsége megvásárolható, ami általában több 10 000 forintos tétel, de mindössze havi néhány ezresért bérelhető a kívánt rendszer.

Ez maga a beszerzés. Ezen kívül, a készülék elromolhat, de ezt bérlés esetén ingyen javítják. Az üzembe helyezés többnyire csak egyszeri összeg és kb. 10 000 Ft körül mozog, de ez persze eltérhet szolgáltatónként. Ami igazán változó és kérdéses, az a banki jutalék. A CMO weboldalán erről is tájékozódhatsz. Ezt az összeget a kereskedő fizeti meg, bár az árakba könnyen beleépítheti, így végül a vásárlóra terheli át.

A költség nem túl magas, mindössze a fizetett összeg 1-2 %-a lehet. Miből áll ez? Az első a bankközi díj, ami eltérő intézményeknél jön szóba. A második a rendszerdíj, ami 2 tételből áll össze, mégpedig a tranzakciós és a forgalmi költségekből. Végül pedig ott van a kereskedői díj. Mindezek jóformán minimálisak, összeadódva általában 10-20 Forintokat tesznek ki. Belegondolva, hogy naponta hány fizetés történik, ez egy szép bevétel a bankoknak, amit közvetlenül a kereskedők fizetnek meg, de azt átterhelve, könnyen lehet, hogy a vevőre bízzák.