Az élet sava, borsa!

Mit tehetünk kimerültség ellen?

A kortizol, vagyis a stresszhormon stresszhelyzetekben választódik ki és hosszú időn keresztül nagymennyiségben fenntartva, káros hatással van a szervezetünkre. Ne feledjük, hogy a felesleges kortizol jelentősen gyengíti az immunrendszerünket!

Fontos, hogy a túlzott stressz és a kimerültség ellen megfelelő vitaminpótlással lépjünk fel! A B-vitaminok hatással vannak a hangulatunkra. A hiányuk összefüggésbe hozható a stresszhelyzetekkel szembeni fokozott érzékenységgel.

A B12-vitamin az agyban olyan anyagok termelését befolyásolja, amelyek hatással vannak a jó hangulatunkra és az élni akarásunkra. A B5-vitamin részt vesz a stresszt enyhítő hormonok termelésében. Az E-, B- és C-vitaminok regenerálják és védik az ideg- és az immunrendszert.

Az E-vitamin hiánya hajlamosabbá teszi a szervezetünket a depresszióra. Az ásványi anyagok is jó hatással van a szervezetünkben zajló relaxációs folyamatokra, ezért kimerültség ellen javasolt a szedésük, különösen ősszel, amikor kevés a napsütés, esős és borús az időjárás.